lördag 31 december 2011

Gott nytt år!


Ikväll får vi visst nyårsaftonsgäster, så trevligt! Jag har varit ute i god tid och dukat bordet så att man slipper härja med sånt i sista minuten. Nu kan gästerna komma när de vill!







Mitt på bordet står en tazett i ett hyacintglas. Det var smart, både avlångt och genomskinligt så att man ser varandra. Annars är det svårt det där med blommor och ljus på bordet när man ska äta middag några stycken. Flamingospelet som knappt syns på bilden längst ned fick jag av en kompis på min födelsedag (jag fyllde år för ett par dagar sedan), det var så festligt att ha på födelsedagsbordet så jag tänkte att det säkert blir lika festliga ikväll.


Hoppas ni alla får en finfin nyårsafton och ett superbra nytt år!



måndag 26 december 2011

God soppa.


När vi har ont om kulor mot slutet av månaden så brukar vi koka rotfrukts- och linssoppor för det är sjukt gott och billigt och lättlagat. Nu har jag utarbetat ett sopprecept till nästintill perfektion så jag tänkte bjuda på det så här i mellandagstider. Jag kan tänka mig att kanske både kulor och ork är slut. Kanske man tröttnat på julmat också?




Finas goda rot- och linssoppa.

3 morötter
3 persiljerötter
2 gula lökar
1 fänkål
                                                        ca 4 stora klickar ajvar relish (klick = man tar en matssked och slevar upp ur burken)
ca 2 dl röda linser
ca 2 dl gröna linser
ca 2 l vatten
3-4 msk pulverbuljong.
Och slutligen vitpeppar, cayennepeppar, salt, svartpeppar, 
 mejram och timjan efter behag, men inte så mycket, bara någon dutt av varje.

Tillbehör: färsk koriander och halloumi.

Skala alla lökar och rötter. Börja med att hacka löken och stek i mycket smör eller olja i en stor kastrull eller gryta. Hacka morötter och persiljerötter fint medan du steker löken och lägg ned tillsammans med löken, stek medan du hackar fänkålen. Lägg ned fänkålen och stek tills fänkålen blivit något mjuk och glansig. 

Häll på 1,75 - 2 l vatten och koka upp. Lägg i gröna linser, ajvar relish, buljong och alla kryddor. Småkoka i ca 15 min. Tillsätt de röda linserna och småkoka i ca 15 min till. Smaka av och rör lite då och då. När linserna är färdigkokta är soppan klar.

Det som gör soppan riktigt god, men inte lika billig är tillbehören. Men jag rekommenderar verkligen att åtminstone inte hoppa över halloumin. 

Tärna halloumin ganska smått och stek i en stekpanna så att tärningarna får stekyta (görs medan soppan kokar ihop sig). Strössla över soppan som krutonger vid servering och garnera med färsk koriander.




Pulverbuljong, det är sådan här ekobuljong utan jäst och socker. Lätt att dosera då den är i pulverform så man slipper dela och smula tärningar.




Lycka till med soppkoket!




söndag 25 december 2011

Juldag



Alltid så lugnt på juldagen. Vi myser mest och äter rester och mackor.
Kikade in på CathKidstons hemsida och där var det rea. Så vi slog till på en massa fina prylar.
Sedan tog vi en promenad med pappa, och eftersom jag så gärna vill ha en linneduk och han aldrig använder sina dukar så fick jag botanisera bland hans och välja ut det jag helst ville ha (man får inte roffa åt sig allt när man är fyra systrar som ska dela). Det gick inte att bestämma vilken som var finast så jag fick rätt och slätt ta med mig en bunt hem och prova vad som passade på bordet. Jag hade sån tur att det bara var en som passade, annars brukar jag alltid drabbas av beslutsångest.

Fortsatt fin juldag!

lördag 24 december 2011

Paketpyssel


Ja det kan ju verka lite sent att ta upp sådant här på självaste julafton men för länge länge sedan hade jag en idé om ett pyssel. I veckan fick jag äntligen prova den idén då vi har köpt en superfin flaska vin i julklapp till ena systern med svåger. Så här fint blev det.


Tygkanten dolde jag med en bit spets. Eftersom jag inte tänkte på att det kunde vara dumt att limma tyg över kanten på asken där locket sedan ska få plats, limmade jag på en bit pompomband för att avleda uppmärksamheten liksom..

Det var snabbt gjort det här. Så har du något paket kvar att slå in samt en gammal whiskylåda, lite tyg och textillim så är det bara att köra på!



fredag 23 december 2011

Julgran..


..äntligen fick vi en! Jag hade tänkt mig en ännu mindre från början men med tanke på hur mycket pynt som låg i jullådan var det tur att vi tog en som var lite större ändå. Vilken lycka! Vilket mys! Hemma hos mamma brukar vi alltid klä granen kvällen före julafton, men eftersom vi kommer vara borta hela dagen imorgon och jag hade ett desperat julgransbehov så tog vi in och klädde den med en gång när vi kom med den i onsdags. Jag vet, den ska stå och acklimatisera sig ett tag i ett garage eller så, menmenmen.. 



Vet inte vad som hände med storleken på den här filen, ska försöka åtgärda någon gång i dagarna, bilderna blev ju så små. 






onsdag 21 december 2011

Jullektyr.


Det var värst vad tyst det blivit om mig igen. Jag försöker hinna med lite julbestyr och skolgrejer samtidigt före jul. Men nu kan jag iallafall vara hemma och skriva istället för att behöva vara på skolan dygnet runt. Skönt! 

De här böckerna hade gärna fått ligga under granen. Mest för att de är så tjusiga att titta på och jullektyr hör till julen liksom. Ingen jul utan bok.

Och gran ja! Idag tror jag att sambon och jag ska åka och skaffa oss vår allra första egna gran. Hurra! Ni förstår vi har haft 6 jular på oss innan den här att skaffa och jag har inte kunnat låta bli att samla på mig något julgranspynt här och där under åren som gått, för varje år tänker jag att nästa jul, Då ska vi iallafall ha en gran. Men nu hörrni, nu kanske det händer på riktigt!


PS. Notera särskilt de broderade böckerna från Penguin nere till vänster, så  fina!




tisdag 29 november 2011

Decoupage.


Vi har saknat kaffefilterhållare i alla år och hittade en gammal hederlig i furu på Röda Korset förra veckan. Det får bli mitt allra första decoupageexperiment! tänkte jag och slog till. Jag glömde förstås att ta en före-bild i min iver att komma igång, men se så tjusig den blev när den var stjärnad och klar!







Egentligen borde jag sitta med projektarbete dygnet runt nu men jag börjar tro att jag lider av någon form av svårigheter. Jag går mest hem och pysslar hela tiden. Inte bra. alls.



fredag 18 november 2011

Rotting.



Jag har en dröm om fina stolar till stora bordet. Eller lilla bordet. Jag önskar mig vilken som.






Men allra helst den här.







söndag 13 november 2011

Pysselhelg.

 
I helgen har jag barnvaktat en av mina systersöner. Vi har kört med bilar, ätit godis och pysslat julklapp till mamman och pappan.








Jag passade på att måla lite djur också när gossen sov, de har legat och väntat på att få bli målade ända sedan i somras.







Vet inte riktigt var de ska få bo än bara. De får stå där uppe så länge. 
Nu måste jag fortsätta med skolgrejer. 

Hej så länge!


torsdag 10 november 2011

Mental lågkonjunktur


...då åker springskorna på. För när jag sprungit känner jag mig så otroligt nöjd med mig själv.





onsdag 9 november 2011

Afrikafatet.


Apropå keramik. Det här fatet köpte jag på Fair Trade Egypt i Kairo. De hade jättefin keramik från Fayoum, sjalar och vävda bomullsöverkast bland annat. Tänk att jag fick med mig det stora fatet i bagaget!





onsdag 2 november 2011

Fabulös inspiration.



Bilder lånade av Frida Anthin




Spana in den här boken och bloggen, jag blir alldeles glad när jag kikar in! Och nu lottar författarinnan och bloggdriverskan Frida ut ett ex av boken lagom till jul. Hurra!




tisdag 1 november 2011

I skåpet.

Jag blir så lycklig när jag går förbi skåpet och tittar in.








torsdag 27 oktober 2011

Hallspeglar.


Fyller det ommålade skåpet med pyssel och porslin, spikar upp speglarna på ny plats och lyssnar på Reggae Sisters. Det är skönt att få vara hemma och bona om.




 Asken från Kairo får svälja mitt bling.

onsdag 26 oktober 2011

Rosigt underklädesfodral.

 
Nu har det varit tyst här länge, det beror på att jag aldrig hann nämna att jag skulle resa iväg igen, till Kairo. Jag har både hunnit att vara borta en månad och att komma hem igen. Det var väldans mycket att fixa med innan avfärden. Jag fick skaffa mig fladdriga långbyxor och långa kjolar för att kunna vara anständigt klädd, och så sydde jag en påse för alla underkläder, rosig både på insidan och utsidan, för att höja hemtrevnadskänslan på hotellet. Och det var verkligen tur, för stället som vi bodde på var inte det mysigaste i stan. 




Först tråcklade jag ihop fodertyget med vadd.
 Sedan sydde jag ihop det hela med det blå yttertyget på maskin, trixade på en dragkedja(den första jag någonsin sytt i!) och fixade till kanten innanför dragkedjan med en ljusblå snedslå. Tjusigt!




måndag 12 september 2011

Storebrorströja och bebistäcke.


Förra helgen sydde jag ett bebistäcke och en storebrorströja till mina systersöner. Men det dröjde ända till igår innan jag äntligen fick en chans att överlämna dem. Men nu är det gjort och jag hoppas båda blir nöjda!






söndag 11 september 2011

Vad gör man med fikamönstrad vaxduk?


Terminen började med en rivstart och sedan bara susade veckans dagar förbi i superhastighet. Jösses!
I helgen har jag sytt fodral till små sandsäckar som hör till första skolprojektet. Kul att få skolarbeta lite hemifrån ibland! Vi behövde ett tåligt tyg som inte repar och klockan 17 en lördagseftermiddag finns inte så många tygställen att välja på i en svensk mellanstor stad så det fick bli att åka till Maxi och hoppas på tur. Och tänk att de hade vaxduk på rea! Jag tyckte mönstret var ganska gulligt så jag köpte två dukar, en att klippa och sy i och en att ha på bordet. Det blev en del tyg över så jag funderar på att sy någon slags resväskinsats(något jag behöver på en stundande långresa) med fack för rent, smutsigt, sockar, trosor, you name it! Men känns det verkligen bra att använda ett mönster med fikaporslin till det ändamålet? Skulle det passa bättre till ett laptopfodral? Eller finns det något lite mer köksigt man kan sy? Någon som har några idéer?





måndag 5 september 2011

Påspåse.


Sådärja, äntligen är påspåsen sydd! Den behövdes verkligen för lådan med plastpåsar i köket är överfull trots att vi försöker ta med tygkassar till affären och be att få slippa påse om vi handlar i någon butik. Jag förstår inte var ifrån alla plastpåsar här hemma kommer ifrån !? 

Jag ska göra slut på alla plastpåsar. Göra slut på dem och sedan göra slut med dem helt och hållet och sedan kan påspåsen proppas med tygkassar eller trosor eller nåt annat som man har mycket av och som tenderar att bre ut sig och drälla.





Det blir bra det.




lördag 3 september 2011

Höstkok.


Då har jag varit hemma i nästan en vecka och det är bara att inse att hösten är här. Det känns otroligt skönt att få vara i sin egen lägenhet bland sina egna grejer och fixa och trixa med sin egna värld. Skolan börjar på måndag så jag har haft en vecka ledigt här hemma. Men tro inte att vi legat på latsidan för det! Vi har storstädat, sytt, slipat skåp och kokat sylt. Jag satte på måndagen genast igång med att koka björnbären vi plockade i mörkret förra fredagen. Och sedan har veckan förflutit med plockning och syltkok av diverse bär och frukter. Det har blivit björnbärsmarmelad, röd krusbärssylt, grön krusbärssylt, grön krusbärsmarmelad med whisky och kardemumma och plommonsylt. Det finns rabarber och ännu mer röda krusbär i frysen och jättefina rönnbär alldeles utanför dörren, men jag har bara fem små burkar kvar att stoppa något i.. vi får se vad jag kokar ner i dem!

En del av veckans arbete.








Om någon behöver sylt- och marmeladkokningstips så har jag skrivit om hur jag gör när jag kokar sylt och marmelad i det här inlägget.


måndag 29 augusti 2011

Sommarstugan.




I snickarboden var det ordning på cigarrlådorna och oljekannorna.




Vi råkade störa en snok på vedbacken.




Och en padda i fruktträdgården. 

 


Det är så fina beslag i köket.



På söndagen körde vi hem.





lördag 27 augusti 2011

Imorgon bär det av..

Imorgon åker jag hemåt igen. Det ska bli jätteskönt att få återgå till vardagen! Jag längtar hem till vår lägenhet och till våra grejer. Jag längtar efter att få pyssla där hemma en vecka innan skolan börjar. Och så längtar jag till mina systrar och deras familjer och efter att få se det lilla lilla nytillskottet som föddes igår kväll.

Vi ses!


söndag 10 juli 2011

Underbara dagar.


Varma, härliga sommardagar. Det är skönt att ligga ute och vara alldeles slö av solen. Dricka iste med sugrör och vattna blommor. Jag skulle önska att hela sommaren kunde vara så, men det går ju inte. Jag jobbar och har en del skolgrejer att fixa med innan augusti. Men det är svårt att hålla på med skolarbete när det är 25 grader och underbart ute.  



Halvvissna pelargonblommor tar kraft från plantan och ska plockas bort, men de duger ju fortfarande som fina bordsdekorationer!


måndag 13 juni 2011

Ett engelskt sovrum.


Jag har en dröm om ett engelskt sovrum. Det ska vara överblommigt och kanske till och med lite tantigt. Det ska vara mjukt, blått, vitt, rosa, gult, fluffigt men fortfarande kännas rent. Så heltäckningsmattan går bort. Men resten av det där blommiga vill jag ha..





På bilden: Tapet Cole & Son. Sängstomme Ikea. Överkast Green Gate. Kuddar, Tekopp, Stråväska samt Förvaring under sängen Cath Kidston. Taklampa, Lampetter, Fotogenlampan och Bronsfiguren finns på Lauritz. Turkost bord Butik Lanthandeln. Klädskåpet är Claras privata.