onsdag 4 april 2012

Kristyrägg.








Jag brukar göra kristyrägg till påsk. Hur tokigt det än ser ut innan kristyren torkat så blir det hela mycket tjusigt när det är klart. 
Det här receptet räcker på ett ungefär till 2 mellanstora ägg eller 4 små.

6 äggvitor
15-24 dl florsocker(beroende på äggens storlek)
1 tsk ättikssprit(12%)
Förbered pappersäggen först. Ta ägg du inte är rädd om, de kan bli lite skamfilade efter att ha blivit använda som mallar. Ta bort sargen som går på insidan av underdelen av äggen och klä in halvorna i bakplåtspapper så slätt du kan, det kan behövas en tejpbit på insidan för att hålla papperet på plats. Nu kan du lägga dem på bakplåtspapper, kanske på en bricka eller liknande så att du kan ställa undan dem medan de torkar.   

Dags att göra kristyrsmeten:

Skilj äggvitorna från äggulorna (var försiktig så det inte kommer med någon gula i vitan)
 och vispa upp vitorna någon minut. Tillsätt florsocker och ättikssprit och vispa. Kristyren ska bli riktigt tjock. När den är så tjock och trög att den börjar likna hårt vispad grädde är den klar. 
Spritsa kristyren som ett galler över ägghalvorna med en stjärnsprits. Dekorera med kristyrduttar och till exempel  silverpärlor. Kristyrsmeten torkar fort, så det gäller att vara snabb med att pynta! Om man gör fler än två ägg kan det vara bra att vara en som spritsar och en som pyntar.

Nu ska äggen torka. Efter ett dygn kan man försiktigt lyfta upp kristyräggen och puffa på pappersägget inuti så att det glider ur bakplåtspapperet. Därefter drar man försiktigt bort även papperet. Om ägget inte är helt torrt kan man lägga det med magen i vädret något dygn till så att det torkar ordentligt. Sedan är det bara att fylla med godis eller fjädrar eller silkespapper eller vad man tycker!   


2 kommentarer:

  1. Är det SANT att du kan göra såna där ägg?! Vad imponerad jag blir!

    SvaraRadera
  2. vad söt du är! Men det kan ju du också när du provar, det är inte alls svårt, bara lite omständigt ;)

    SvaraRadera