tisdag 10 april 2012

Ofärgen i sovrummet









Jag håller på att bli tokig på den deprimerande färgen i sovrummet. Det kan vara väldigt fint med grått och vanligtvis är jag väl inte så himla kinkig, men just den här gråa kulören tar kål på mig. Det är som att den suger ur mig all inspiration och drar ner mig i en deppbrunn. Ja, det är så illa att det inte ens funkar med frukost på sängen, för när jag sitter där och tittar mig omkring lyckligt så dämpas allt det glada till ett ingenting. Det är någonting i nyansen som inte borde få vara i ett sovrum. Jag vet inte om det är mattheten eller valören eller vad det är. Egentligen är det en ganska vacker och sofistikerad grå. Som det gråa i pärlemor, men utan någon pärlemor. Det bara är så att det är någonting som inte funkar. Fast det är ju just det som är fascinerande med färg tycker jag, att det är så lite som gör så stor skillnad.

Nu letar vi iallafall kulörer överallt. På sängkläder, porslin, böcker och i magasin. Vi har inte råd att tapetsera, annars kan ni ju se vilken slags tapet som hade varit på tapeten, så att säga, i det här gamla inlägget. Vi tänker en nyans som balanserar mellan mint, turkost, grått, och blågrått. Och senare i framtiden när vi har pengar kan vi ju alltid komplettera med lite fin tapet också. Man kan inte få allt med en gång. Men man kan ju alltid börja någonstans.

söndag 8 april 2012

Påskpussar







Påsk. Ledig från skolan en dag. Pluggar. Men pussas också mycket med sambo. Äter hos pappa och tittar på morden i midsummer. Penséer är köpta och krukor uppburna från källaren. Solen lyser men vinden blåser kallt. På kvällen är det minus. Dagarna är härliga men jag önskar de var längre eller fler, så jag kunde bara vara lite till. Vi tvättar tvätt och hänger upp. Jag plockar ner vimplar och lägger undan. Påskris fick vi men vi struntar i fjädrarna i år. Påskliljorna är så underbara! Jag tror att vi smyger bort till en backe här i stan och gräver ned dem sen, gatukontoret är inte så bra på det där med vårstädning och vårlökar. Vi får hjälpa dem lite på traven. Nästa vår kanske det sprakar i en förvånad backe! 


onsdag 4 april 2012

Kristyrägg.








Jag brukar göra kristyrägg till påsk. Hur tokigt det än ser ut innan kristyren torkat så blir det hela mycket tjusigt när det är klart. 
Det här receptet räcker på ett ungefär till 2 mellanstora ägg eller 4 små.

6 äggvitor
15-24 dl florsocker(beroende på äggens storlek)
1 tsk ättikssprit(12%)
Förbered pappersäggen först. Ta ägg du inte är rädd om, de kan bli lite skamfilade efter att ha blivit använda som mallar. Ta bort sargen som går på insidan av underdelen av äggen och klä in halvorna i bakplåtspapper så slätt du kan, det kan behövas en tejpbit på insidan för att hålla papperet på plats. Nu kan du lägga dem på bakplåtspapper, kanske på en bricka eller liknande så att du kan ställa undan dem medan de torkar.   

Dags att göra kristyrsmeten:

Skilj äggvitorna från äggulorna (var försiktig så det inte kommer med någon gula i vitan)
 och vispa upp vitorna någon minut. Tillsätt florsocker och ättikssprit och vispa. Kristyren ska bli riktigt tjock. När den är så tjock och trög att den börjar likna hårt vispad grädde är den klar. 
Spritsa kristyren som ett galler över ägghalvorna med en stjärnsprits. Dekorera med kristyrduttar och till exempel  silverpärlor. Kristyrsmeten torkar fort, så det gäller att vara snabb med att pynta! Om man gör fler än två ägg kan det vara bra att vara en som spritsar och en som pyntar.

Nu ska äggen torka. Efter ett dygn kan man försiktigt lyfta upp kristyräggen och puffa på pappersägget inuti så att det glider ur bakplåtspapperet. Därefter drar man försiktigt bort även papperet. Om ägget inte är helt torrt kan man lägga det med magen i vädret något dygn till så att det torkar ordentligt. Sedan är det bara att fylla med godis eller fjädrar eller silkespapper eller vad man tycker!   


måndag 2 april 2012

Det var tö ett tag


Å det var så länge sedan jag skrev. Ni förstår det blev alldeles för mycket ett tag, saker som släpade efter och diverse andra saker som jag var tvungen att fixa med inför sommaren och hösten. Nu börjar jag komma lite mer i fas igen. 
 För ett par dagar sedan var snön nästan på väg bort. Så kom helgen och igår vräkte det ned snö hela dagen. 25 cm minst. Det är inte klokt. Jag som hade börjat rota i förrådet efter krukor till balkongen. Jag tänkte mig penséer snart och förställde mig att gatorna skulle hinna bli sopade och fina innan min sambos föräldrar kommer på besök. Det ser lite sorgligt ut här i stan innan de är sopade förstår ni. Skräpigt liksom. Men det är ljust nu iallafall och blommorna i fönstrena har börjat växa som sjutton!