tisdag 21 februari 2012


Jag är lite i min egna värld just nu. Tänker mycket på olika saker. Saker som kanske händer. Eller inte händer. Jag är kryptisk jag vet, men jag kan inte riktigt vara okryptisk. Men jag dricker min dagliga kopp kaffe och försöker fokusera på saker jag måste göra. Som att läsa och skriva en massa, innan veckan är slut. Jösses vilken panik jag har.



 *******

I´m off to my own world for a while, thinking a lot of different things that might happen or it might not. I know I am bit a bit cryptical but it will pass. Meanwhile I am drinking my daily cup of morning coffee and trying to focus on things that has to be done. Like all the reading and writing that has expiration dates friday. I am panicking a bit right now. 

tisdag 14 februari 2012

Att lära sig virka.






Jag har alltid velat kunna göra mormorsrutor. De säger att det är enkelt men det tar emot att lära sig nya saker ibland. Vissa saker känns helt oöverstigliga. Som att tapetsera, ta sig till en klättervägg och att virka grytlappar. Men tydligen behöver man bara virknål, garn och youtube, så ger det sig med en gång. Och luftmaskorna sitter kvar i ryggmärgen sedan syslöjden. 
Titta, det börjar likna en ruta!


*******

Something has been bothering me the last 10 years or so. I never quite learned how to crochet properly in the sewing classes in school. I have always wanted to be able to make granny squares in all sorts of pretty colors but have been postponing it until now. As it turned out all you really needed  was yarn and a needle, youtube and a spare hour.
 Look, it´s starting to look like a square!


lördag 11 februari 2012

Klippa klippa klippa



Jag var inne på Panduro i veckan som reade ut klippark med bland annat trädgårdstema. För att vara helt ärlig har jag ingen aning om hur man använder klippark och jag har aldrig scrappat. Men de var så söta och jag tänkte direkt på min mamma som är helt galen i odling och trädgård. Tillsammans med klipparken slank det visst ned lite annat papper också, för det var så fint. Det är rätt så ocreddigt att hålla på med scrapbooking, men det tänker jag ge blanka tusan i. Här sitter jag lyckligt och klipper och tänker mest på alla kort som kommer att dimpa ned i mammas brevlåda i år.


*******

I found some pretty cutout papers on sale in the craft shop this week. I really don´t know my way around these paper craft  things but the prints were so cute and got me thinking of my mom who loves gardening. It´s such a nice chore, cutting out all the little figures and thinking of all the pretty things I could use them for. 

fredag 10 februari 2012

Hej allergiker!




När jag läser igenom mitt förra inlägg såhär i efterhand så inser jag hur hopplöst det låter med att få tag i roliga hudvårdsprodukter om man är överkänslig. Men för dig som är nybliven allergiker vill jag ingjuta hopp om en lite mer parfymerad vardag. Jag har provat mig fram och hittat en del produkter som jag faktiskt tål. Allt som oftast är det ekologiskt orienterade produkter som fungerar. Det här är några av mina favoriter bland de som går bra: 

Oliv naturell schampoo, De flesta av Body Shops produkter, de av Nuxe´s produkter som jag provat: här Huile prodigieuse (med och utan guldshimmer, helt underbara!) och Créme Nirvanesque, Korres läppglans är superbra, också tål jag de produkter från Kiehl´s som jag provat.

Jag gillar också att köpa på mig skönhetsprodukter i roliga eller fina förpackningar när jag är ute och reser. På något underligt vis så tål jag dem för det mesta. På bild syns ett rosenvatten från Italien som jag använder som ansiktsvatten samt ett ögonkol från Egypten. För att referera tillbaka lite till det förra inlägget: Visst är det konstigt att jag inte tål vissa allergikermärkta mascaror som är nogsamt tillverkade i fabrik men ett ögonkol från en marknad i Kairo som är tillverkad jagvetintevar- det går hur fint som helst. 

Så det jag vill ha sagt är väl att det med mycket tålamod går att hitta något inspirerande att kräma in sig med. Ge inte upp hoppet om badrumsskåpet! 

Sist men inte minst en hyllning till räddaren och undret på mitt nattygsbord Locobase repair - vad hade jag väl gjort utan dig?



tisdag 7 februari 2012

Kemikalier på huden.





För två år sedan fick jag reda på att jag är allergisk mot Quarternium. En kemikalie jag aldrig hört talas om förut. Jag hade gått omkring med kliande utslag på hela kroppen i ett halvår innan jag fick nog och tog kontakt med en vårdcentral. Jag blev utredd för kontaktallergier genom ett lapptest. Ni vet, man får en massa lappar på ryggen preparerade med allergener, om huden är irriterad när lapparna tas bort har man en allergi. 

När sköterskan tog bort lapparna på min rygg hade jag blåsor under Quarterniumlappen. Inte så vackert. Jag fick själv söka information om vad det är för ämne eftersom de på kliniken inte riktigt visste. Det visade sig att Quarternium i olika former (ofta kombinerad med någon siffra ex. Quarternium-15 eller Quarternium-80) används flitigt i tvättmedel, hygien och skönhetsprodukter. Om jag förstår det hela rätt använder man det i konserverande syfte. Vidare fick jag reda på att Quarternium är en av de vanligaste orsakerna till att folk drabbas av kontaktallergier. 

Jaha. Tänkte jag med sorg i hjärtat. Då får jag slänga de produkter hemma som innehåller Quarternium och köpa nya som inte innehåller det. Det var lättare sagt än gjort. Jag fick kassera alla hårprodukter jag hade hemma. På hyllorna i affären fanns endast ett fåtal Quarterniumfria produkter. Till och med bebisprodukter innehåller detta. Eftersom även parfym är svårt om man redan har en känslig hud så fick jag ge upp ett av mina stora glädjeämnen. Hejdå härliga, lyxiga krämer och duschkrämer i fina förpackningar. Hej doftlösa shampon och krämer i färglösa flaskor. Hej trassligt hår. 

Jag skriver det här inlägget för att jag vill uppmärksamma i allafall någon på kemikalierna vi smörjer in oss och våra barn med.  Jag tycker att det är märkligt att ett ämne som framkallar allergier hos så många människor får finnas i nästan alla produkter på hygienhyllorna och till och med i bebisprodukterna. När jag i en innehållsförteckning på apotekets egna ansiktskräm för känslig hud hittade Quarternium, tappade jag allt hopp. Ett företag som man trodde hade koll på det här med kroppen och hud etc. stoppar alltså det ämne som är bland de vanligaste orsakerna till kontaktallergi i sin ansiktskräm för känslig hy.

Nä vet ni vad.

torsdag 2 februari 2012

Luftballonger.




Igår låg Stoff och Stil katalogerna på köksbordet när jag kom hem. Lycka! Det var så mycket fint och roligt i dem den här gången. Men allra finast var nog ändå det här tyget med luftballonger. Så fort jag får tid att sätta mig ned och tänka efter och välja så ska jag nog göra en beställning. Och det kommer nog finnas flera meter med ballonger i mitt skåp vad det lider.