måndag 31 januari 2011

Helgkaffet.


Jag dricker bara en kopp kaffe om dagen. Morgonkaffet. På lördagar och söndagar försöker jag festa till den där koppen så att helgen känns mer som helg liksom. Och det funkar! Vips känns allt lite mer ledigt och helgligt




Det blev kaffe från mokkabryggaren på söndagen.



Recept på helgkaffe:

1. En extra fin kopp
2. Annorlunda kaffe.
(Med annorlunda kaffe menas alltså sådant kaffe man inte dricker i veckorna. Jag dricker till exempel filterkaffe i veckorna, därför kan jag välja mellan pressokaffe, evasolokaffe och mokkakaffe på helgen)
3. Ta god tid på dig


























Men jag behöver nog skaffa en ny mokkabryggare (eller är det gummipackningen som behöver bytas ut månntro?), den vi har läcker litet grand...




söndag 30 januari 2011

Saker som jag har.


En gammal teburk utan lock tillexempel. Jag tycker så mycket om färgerna och fågeln är så himla fin!



 
 
..och en minibambitavla.



fredag 28 januari 2011

Det perfekta kakfatet.


Mitt perfekta kakfat har tre våningar. Det är i porslin hellre än melamin. Det ska vara blommigt och mysigt men samtidigt lite roligt så att man blir glad av det. Det får gärna vara olika färger på alla våningar och gärna olika mönster. Ja... det får helst vara helt olika tallrikar. 

Nu när jag tänker efter ser det perfekta kakfatet faktiskt ut så här:


Bilden är lånad av Urban Outfitters.
..och finns hos Urban Outfitters.

torsdag 27 januari 2011

Det är rea hos Cath Kidston

Och jag har drabbats av någon slags feber. Ett oresonligt ha-begär har gripit mig och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Måtte det gå över innan jag gör något dumt!























Bilderna är lånade hos Cath Kidston

onsdag 26 januari 2011

Det blommar

Vissa blommor struntar tydligen i att det är mörkaste vinter och bestämmer sig för att förgylla min tillvaro lite grann. Det är känns så himla mycket mindre mörkt när jag går runt och tittar på blommorna i fönstren.





















Ja, det är alltså bara orkidéerna som blommar. Men det gör ingenting, de gör sig ju så bra på bild :)

Prickig pajform


Sitter och läser lite bloggar såhär på morgonkvisten och vad snubblar jag över då om inte en tävling hos Hemma på Kråkered där man kan vinna finfina grejer från Greengate.







tisdag 25 januari 2011

Det är på helgen det händer.



Tisdag. Jag drömmer redan om helg och helgmorgnar.
När det är helg får man äta helgfrukost om man vill. Då gör man kaffe och mackor och tänder ljus, bäddar ner sig i soffan och bläddrar i tidningar utan att oroa sig för vad klockan är. Såhär mysigt hade jag det förra helgen.



Jag provade min nykokta rabarbermarmelad (som blev fabulös!) och läste en inredningsblaska. Härligt!

Den där assietten som mackorna ligger på är en gåta för mig. Jag fick en tekopp med fat och assiett när jag fyllde år av min moster för jättelänge sedan. Det är 90tals Rörstrand och borde sålunda inte vara såå himla svårt att snoka reda på, men jag har hållit utkik nu i flera år utan resultat, inte ens en bild på nätet en gång. Ett  riktigt porslinsmysterium.


måndag 24 januari 2011

överraskingen



I fredags var pappa här och åt pannkakor med glass och tittade på På spåret. Det var mysigt. Han hade med sig ägg till pannkakorna när han kom och..       




tulpaner!





 Vilken trevlig överraskning! Nu står de i vardagsrummet och piggar upp.

söndag 23 januari 2011

brödförsök 2

Jag gav mig på en ny omgång surdegsbröd och den här gången gick det mycket bättre. Det blev 10 bullar (som snabbt blev 6 ska jag tala om) och en limpa. Jag tog lite hjälp av en aningens aning färsk jäst den här gången(för säkerhets skull) men det hade kanske inte behövts. Degen jäste som attan.



Bullarna var sega och härliga och skorpan hård och fin!



Så nu är jag allt nöjd! Men jag får helt klart träna mer på det här med surdeg. Det är ganska omständligt innan man riktigt har koll på sina degar skulle jag allt vilja säga. 

lördag 22 januari 2011

äntligen lördag.


Det är så härligt att kliva upp ur sängen utsövd och få en het kopp kaffe satt i händerna! Vi hade inget bröd hemma så jag har tillochmed varit så pass lördagig så jag ätit lussekatt till frukost, alldeles färskt tinad igår. Snart ska vi låna pappas bil och åka på loppis, jihoo! 
Tittade in på Swedish Hasbeens hemsida och upptäckte fina mimmi skor. Åh vad jag längtar efter våren!



fredag 21 januari 2011

brödet dog.

Ok. Det är ett faktum. Mina första surdegsbröd blev helt misslyckade, eller nej dödbakta. Vilken besvikelse! Jag har faktiskt aldrig varit med om dödbakta bröd förut och måste säga att det känns lite sorgligt att de där stackars degklumparna aldrig fick leva upp till sin fulla potential. Men det är helt mitt fel. Jag tog inte degen när den var klar utan liksom råkade dra ut på det. Men övning ger färdighet och nu har jag ju helgen på mig att göra ett nytt försök.

torsdag 20 januari 2011

Det fina blå Skåpet



Jag surfade in på Rajas hemsida här om dagen och ramlade över ett jättefint skåp. Letar efter ett fint och billigt skåp att ha här hemma för köksskåpen är för få i det lilla köket. Raja är några prisklasser över min studielånsbudget men att fönstershoppa är gratis!


Bilden är lånad från Raja




Min tanke är väl att köpa mig något på loppis och måla om och pyssla i ordning, men ju mer jag tänker på det och letar, dess mer förtvivlad blir jag. De fina skåp som jag hittar skulle jag inte ha hjärta att sätta någon pensel på och resten är antingen för nya och dyra eller så klumpiga och halvnya att ingen färg i världen skulle hjälpa. Hur gör man med sådana beskymmer?

onsdag 19 januari 2011

surdeg


Nu har jag gjort det. Jag har samlat mod och tagit tjuren vid hornen. Jag har äntligen satt min första surdeg. Jag har varit inne på en massa surdegsbloggar och surdegssidor och läst på och det ska tydligen vara ekologiskt mjöl i grunddegen för att den ska få liv. Jag tog den enda ekologiska mjölsort jag hade hemma som verkade vara lämpad för jobbet, och det råkade vara siktat dinkelmjöl. För rågkross eller vetekross är nog inga bra grunddegs komponenter, hur ekologiska de än är. 
Nu får man bara ha lite tålamod och se om det händer något i den där glasburken... 






tisdag 18 januari 2011

Sockerkaksform med morotskaka uti.

 Och man spiller alltid lite här och var när man bakar. Men den här gången spillde jag ändå ganska snyggt. På rad liksom.



Kakformen fyndade jag på myrorna förra helgen  - fin va?






måndag 17 januari 2011

Koka marmelad


Nu har jag äntligen kokat rabarber- och ingefärsmarmelad på rabarbern jag fick av min pappa i somras! Tänk att det är så lätt att koka sylt och marmelad. Jag var riktigt orolig första gången att det skulle misslyckas totalt, men det var ju en helt obefogad oro. Min pappa är syltkokningsexpert och han har lärt mig att man inte behöver vara så ängslig. Han häller i syltsocker på ett ungefär (gärna mycket mindre än vad som står på syltsockerpaketen) och har utarbetat en enkel konserveringsmetod.



Receptet på rabarbermarmeladen är från
Leila Lindholms a piece of cake
- och den är jättegod!


Jag frös in rabarber i somras för att kunna fixa med marmeladen när jag hade tid, det var ,riktigt smart och går ju att göra med alla sylt-, gelé- och marmeladbär. 


Ett tips bara:
Skala rabarbern innan du fryser in den, det var lite svårare att skala tinad rabarber än färsk upptäckte jag.









Den fina marmeladburken har min sambo fyndat åt mig.

Här kommer Finas pappas sylt- och marmeladkokningstips


Var inte orolig för desinficerande av burkar och dylikt. Det räcker att diska ur dem ordentligt. När marmeladen eller sylten är färdigkokad slår man direkt upp den i burkarna och fyller dem ordentligt. Sätt på locken med detsamma och vänd burkarna upp och ned. Nu dör alla bakterier i burkarna av hettan och luften hamnar högst upp i bottnen på burkarna. Låt burkarna kallna helt upp och ned. När luften blir kall kommer den att ta mindre plats och det blir ett undertryck i burken. Locket sugs in och  -voilá-  man har en lufttät förslutning! Nu går det bra att vända burken upprätt igen.


Det går enkelt att kontrollera om förslutningen fungerar:
Om det är klick-lock på burken (det är det på de flesta burkar idag) kollar man om upphöjningen är `nere`, precis som om man köpt en ny vara i affären.
Man kan också se när burkarna är helt kalla och fortfarande står upp och ned om det har bildats lite vita bubblor eller skum uppe vid burkbottnen, det betyder att det läcker in luft. Någon luftbubbla finns alltid i marmeladen eftersom burken inte är lufttom när man fyller på den. Läckbubblorna lägger sig på ytan av innehållet.


Om det läckt in luft i ett par av burkarna är det ingen fara, då tar man helt enkelt de burkarna först. De håller ganska länge ändå, men kanske inte i flera år.





Här står burkarna upp och ned och kallnar.


Lycka till med marmelad och syltkokandet!




söndag 16 januari 2011

Vi blev lite hungriga..


 ..så vi bestämde oss för att laga något som innehåller något från varje del av kostcirkeln. Bär, mejeriprodukter och kolhydrater av olika slag.  



Hallon- och blåbärspaj och mycket vaniljsås.


Finas Smulpajtips:

Jag brukar byta ut en del av sockret mot mörkt muscovado socker när jag gör smulpaj. Det blir en aning godare och lite lyxigare.

lördag 15 januari 2011

Mera lappar!


Datorn la av och har fått formateras om. Men nu är jag på gång igen. Här är mina fina lappar. Jag gillar verkligen tygerna som jag inte kunde låta bli att köpa på mig för att de var så fina. Jag får erkänna att det här är det största syprojekt jag vågat mig på så jag är lite nervös för slutresultatet. 
Men som mina lärare säger jämt:
Det är processen som är det viktiga!
(i det här fallet själva pysslandet alltså)


15x15cm lappar som jag försöker passa ihop på ett snitsigt sätt.





mäta och skära tills ögonen går i kors!

fredag 14 januari 2011

Lapptäckspyssel

 Bakat och stått i har jag gjort och jag klipper rutor för fullt till ett lapptäcke. Mer om detta imorgon. Då ska jag ha lyckats få in lite bilder också.


tills dess, ett fint tyg:

bilden lånad av stoffochstil

tisdag 11 januari 2011

Turkosa överkast.




Det ena eller det andra? Dyrt eller lite mindre dyrt? Sy ett själv? Funderingarna är många när man går i överkasttankar. Jag gillar de här.





 Fast jag har ju ett lapptäcksprojekt på gång så jag kanske bara borde ge mig till tåls. Antagligen kommer det bli tusen gånger finare..




 ikväll: lussekattsfika och te



måndag 10 januari 2011

Och därovanför

..ett litet krypin med böcker och filtar och andra bra saker. 


 
Bilden är lånad från pixgallery.com



                        och nu lite gym.

söndag 9 januari 2011

Slevar till någon?

Nigella Lawson har designat så himla fina emaljslevar till de som vill ha det lite piffigare när de lagar mat. Finns bland annat hos Bagaren och Kocken.



Eller så kan man ju hitta på loppis eller tradera för ett lite billigare och mer miljövänligt alternativ.Men om man inte skulle hitta några andra så finns ju de här, som säkerhet liksom.

lördag 8 januari 2011

Jag är med kamera!

Jag är numera en glad och stolt ägarinna till en superduperkamera, här ska fotas! Fina saker ska fotas! Förutom detta: en mycket god brunch hos kompis kl 10. Sedan myrorna (inklusive fynd), röda korset, 2 stycken elektronik kedjor och som kronan på verket en skafferipåfyllning på storvaruhuset. Kvällen fortsatte med en middag bestående av indiskt för avhämtning och pappa, syster, systerson och sambo. En helt klart Värd lördag! Och det är tur det för hela morgondagen kommer att spenderas på skolan för jag har en portfolio som ska vara klar på måndag.
                

Lite mer fåglar hos Pip Studio




När jag ändå är inne på fågelskådarspåret tänkte jag fortsätta frossa en stund. Var inne på Pip Studio och kikade runt.Och tog med mig några bilder från deras blogg.
Vem sa att rött och rosa är fult ihop? Ja inte var det då jag iallafall.

fredag 7 januari 2011

Anthropologie leverans.

(..och temat verkar vara fåglar ser jag)


Bilderna är lånade från Anthropologie.

Jag fick mina efterlängtade prylar från Anthropologie idag, Först total lycka sedan lite ledsamhet - en av tallrikarna hade blivit kantstött i frakten. Trist. Jag får skicka tillbaka den och det verkar inte som att den tallriken som gick sönder finns längre. Typiskt och trist. Men den jag fick var så fin så fin! Och böcker fick jag också, och en fin kökshandduk, så helt tokigt blev det iallafall inte.


Min vän.


 Timja. Den fantastiska!


Titta in på hennes grejer här

torsdag 6 januari 2011

Fattig student protesterar.

Igår gick jag som fattig student till Mekka(populärt konditori) för att för en gångs skull (och jag menar verkligen för EN gångs skull) unna mig ett par mycket goda och härliga Sarah Bernhardt bakelser en vanlig onsdag. Okej, jag erkänner, jag var hungrig när jag gick förbi konditoriet och den där `unningen` var snarare ett impulsinköp orsakat av det enorma sötsug som jag får när jag borde ha ätit någonting för ett tag sedan.
Jag tog hursomhelst med mig de små godingarna hem och tänkte att här ska lyxas!  Jag väntade tills det rätta Sarah Bernhardt tillfället skulle infinna sig och när det äntligen gjorde det lade jag upp en av de läskande små sötsakerna på en av mina assietter som passar extra bra till bakverk. Jag satte mig tillrätta i soffan och tog ett glupskt bett rakt ned i en....  torr och hård och inte alls god Sarah Bernhardt. Ack och Ve! Här slösar man pengar på onyttigheter och så kan de inte ens avnjutas. Bitterheten är stor.


För er som vill veta hur en Sarah Bernhardt ser ut:

Bageriet på bilden har ingenting med texten att göra.

 Det finns mer bloggat om denna lilla godsak här.


onsdag 5 januari 2011

Nu ska jag göra slag i saken!

På lördag blir det shoppingrunda, förhoppningsvis med en ny kamera som slutresultat! Vi tänkte försöka hinna med myrorna och röda korset också. Jag tittar väldigt sällan efter kläder på second hand, det är porslin, möbler och hemtextil jag snokar runt bland. I höstas gjorde jag flera fynd men nu är det ett tag sedan vi kom iväg på någon loppisrunda. Men på lördag blir det äntligen av, efter en efterlängtad brunch hos en efterlängtad kompis.  Lyckodag!

Laptopfodral av rang.

Ett laptopfodral för den som gillar den lite gammeldagsa snitsen, fantastiskt!
Heter BookBook och finns på Twelve South.





Godare lunch i piffig lunchlåda?

Den här lilla lådan hade jag gärna stoppat ner fikamackorna i. Jag tror den kan vara lite för liten för själva lunchen(7*14*15) beroende på hur hungrig man är, men som smörgåsbehållare är den ju perfekt! Hittade den på rea hos Elsas Hem just nu.


bilden lånad hos Elsas Hem